Topics

Geeft #thefinalbreakaway een nieuwe trend in wielersponsoring aan?

on
Oktober 24, 2018

Op zondag 14 oktober vertrokken Thomas De Gendt en Tim Wellens vanuit Como richting Semmerzake voor #thefinalbreakaway, een zesdaagse bikepacking trip. Opmerkelijk, want na een volledig seizoen afpeigeren en leven als een pater toonden de Belgen van Lotto Soudal een enorme passie voor de fiets door er nog eens een week in het zadel bovenop te doen. Een enorm sterk verhaal, ééntje waar het wielrennen anno 2018 nood aan heeft. En misschien ook één die de richting aangeeft waar wielersponsoring de komende jaren naartoe zal evolueren? Het recente partnership tussen Education First-Drapac en wielerkledingmerk Rapha zet deze stelling alvast in de verf.

Wielrennen is een fantastische sport. Man-tegen-man gevechten, de strijd tegen de elementen, heldenverhalen. Allemaal tentoongesteld tussen twee wielen en het tarmac. Alleen heeft het wielrennen de laatste jaren ook al stevige klappen te verduren gekregen. En dan voornamelijk in de vorm van dopingschandalen of renners waarvan de grijze zone net iets te breed werd. Topsport met een zwart randje. De geloofwaardigheid van de sport heeft eronder geleden. Sponsors trokken zich terug, angst voor gezichtsverlies. Maar het wielrennen verandert. Want de sport wil af van haar beschadigd imago.

“Pure liefde voor de fiets kan het verschil maken voor een sport die geloofwaardigheid nodig heeft.”

Het verhaal van De Gendt en Wellens past daarom perfect in dit plaatje. Een verhaal dat niet draait om winnen, maar wel om pure liefde voor de fiets. Die passie weekt iets los, dat verhaal slaat aan. Dat merk je aan de krantenkoppen, aan de reacties van andere renners en van fans. Pure liefde voor de fiets kan het verschil maken voor een sport die geloofwaardigheid nodig heeft. Dit verhaal geeft menig wielerliefhebber een goed gevoel. Passie slaat aan bij alle fietsers. Want het gaat terug tot de echte essentie van sport: omdat het zo ontzettend leuk is, niet alleen omdat je wil winnen.

Dit verhaal sluit ook aan bij een trend die duidelijk merkbaar is in sponsorland. Daar waar winnen alleen lang niet meer voldoende is. Sponsors willen een echte bijdrage leveren, inspirerende verhalen brengen, het goede doen. Ze willen zijn waar hun doelgroep is, ze willen praten waarover hun doelgroep praat. Ze pikken in op trends. En dat is exact wat EF en Rapha gaan doen.

Het partnership tussen de Amerikaanse World Tour formatie en de Britse wielerkledingfabrikant draait om content, om trends die onderdeel zijn van de doe-sport die fietsen toch vooral is. Excentrieke figuren zoals Taylor Phinney, Mitchell Docker en Michael Woods zullen deelnemen aan fixed gear criteriums, ultra-endurance wedstrijden en mixed terrain events. Het partnership vloeit voort uit een interne studie van Rapha over de toekomst van het wielrennen. Een slimme en doordachte zet, want dit partnership gaat ongetwijfeld bijdragen aan het imagoherstel waar deze sport naar op zoek is.

Sponsoring gaan activeren, gevoed door de liefde voor de fiets. Dat lijkt me de toekomst die het wielrennen tegemoet gaat. En als sportmarketeer kan ik dat alleen maar toejuichen.

TAGS
RELATED POSTS
JEFF VAN THIELEN
Tessenderlo, BEL

Hello my name is Jeff. Good to see you are visiting my blog on sports marketing! I will use this platform to share my views on sports sponsoring, events, social media, fan engagement, brand activations and strategy & structure. Don't hesitate to hit me up if you want to discuss opinions. You can reach out to me on my social media.

Twitter
 • Een wereldkampioen met een pak charisma. Iemand die misschien een stukje de rol van @petosagan als globaal uithangb… https://t.co/bQZXWCvwxD

  Tweeted on 11:54 AM Sep 27

 • Met @JasperPhilipsen stap in goede richting voor sportief criteria van @UCI_cycling, maar wnr wordt die licentiepro… https://t.co/DSyzXMYVlh

  Tweeted on 03:49 AM Sep 16

 • Een opstap naar een doorbraak voor variabele ticketprijzen? Vroeger naar het stadion komen in ruil voor 1 of meerde… https://t.co/l4Pbm40c3w

  Tweeted on 06:55 AM Sep 10

 • Absoluut fan van gravelbikes en de gravelcultuur, maar ze het 'best of both worlds' noemen is vooral een populistis… https://t.co/1TdaVpMBiO

  Tweeted on 03:56 AM Sep 10

 • Fan of the colors! But why not integrate a print of the fans in the stadium in grey instead? #COMEONBELGIUM https://t.co/7SMxol4v8q

  Tweeted on 08:50 AM Sep 05

Follow me