Topics

Geeft #thefinalbreakaway een nieuwe trend in wielersponsoring aan?

on
Oktober 24, 2018

Op zondag 14 oktober vertrokken Thomas De Gendt en Tim Wellens vanuit Como richting Semmerzake voor #thefinalbreakaway, een zesdaagse bikepacking trip. Opmerkelijk, want na een volledig seizoen afpeigeren en leven als een pater toonden de Belgen van Lotto Soudal een enorme passie voor de fiets door er nog eens een week in het zadel bovenop te doen. Een enorm sterk verhaal, ééntje waar het wielrennen anno 2018 nood aan heeft. En misschien ook één die de richting aangeeft waar wielersponsoring de komende jaren naartoe zal evolueren? Het recente partnership tussen Education First-Drapac en wielerkledingmerk Rapha zet deze stelling alvast in de verf.

Wielrennen is een fantastische sport. Man-tegen-man gevechten, de strijd tegen de elementen, heldenverhalen. Allemaal tentoongesteld tussen twee wielen en het tarmac. Alleen heeft het wielrennen de laatste jaren ook al stevige klappen te verduren gekregen. En dan voornamelijk in de vorm van dopingschandalen of renners waarvan de grijze zone net iets te breed werd. Topsport met een zwart randje. De geloofwaardigheid van de sport heeft eronder geleden. Sponsors trokken zich terug, angst voor gezichtsverlies. Maar het wielrennen verandert. Want de sport wil af van haar beschadigd imago.

“Pure liefde voor de fiets kan het verschil maken voor een sport die geloofwaardigheid nodig heeft.”

Het verhaal van De Gendt en Wellens past daarom perfect in dit plaatje. Een verhaal dat niet draait om winnen, maar wel om pure liefde voor de fiets. Die passie weekt iets los, dat verhaal slaat aan. Dat merk je aan de krantenkoppen, aan de reacties van andere renners en van fans. Pure liefde voor de fiets kan het verschil maken voor een sport die geloofwaardigheid nodig heeft. Dit verhaal geeft menig wielerliefhebber een goed gevoel. Passie slaat aan bij alle fietsers. Want het gaat terug tot de echte essentie van sport: omdat het zo ontzettend leuk is, niet alleen omdat je wil winnen.

Dit verhaal sluit ook aan bij een trend die duidelijk merkbaar is in sponsorland. Daar waar winnen alleen lang niet meer voldoende is. Sponsors willen een echte bijdrage leveren, inspirerende verhalen brengen, het goede doen. Ze willen zijn waar hun doelgroep is, ze willen praten waarover hun doelgroep praat. Ze pikken in op trends. En dat is exact wat EF en Rapha gaan doen.

Het partnership tussen de Amerikaanse World Tour formatie en de Britse wielerkledingfabrikant draait om content, om trends die onderdeel zijn van de doe-sport die fietsen toch vooral is. Excentrieke figuren zoals Taylor Phinney, Mitchell Docker en Michael Woods zullen deelnemen aan fixed gear criteriums, ultra-endurance wedstrijden en mixed terrain events. Het partnership vloeit voort uit een interne studie van Rapha over de toekomst van het wielrennen. Een slimme en doordachte zet, want dit partnership gaat ongetwijfeld bijdragen aan het imagoherstel waar deze sport naar op zoek is.

Sponsoring gaan activeren, gevoed door de liefde voor de fiets. Dat lijkt me de toekomst die het wielrennen tegemoet gaat. En als sportmarketeer kan ik dat alleen maar toejuichen.

TAGS
RELATED POSTS
JEFF VAN THIELEN
Tessenderlo, BEL

Hello my name is Jeff. Good to see you are visiting my blog on sports marketing! I will use this platform to share my views on sports sponsoring, events, social media, fan engagement, brand activations and strategy & structure. Don't hesitate to hit me up if you want to discuss opinions. You can reach out to me on my social media.

Twitter
 • Opvallende deal! @bioracer zei altijd "Wij sponsoren niet, teams komen naar ons door onze kwaliteit" Dan mag dit ge… https://t.co/vx50UFvDlS

  Tweeted on 12:58 PM Dec 07

 • What an amazing cycling Worlds, on race-level, fan-level, just every level! Big congratz to the organisers!!… https://t.co/sLq1MIfUkZ

  Tweeted on 09:33 AM Sep 28

 • Korte insight in een push strategie voor sponsorwerving 👌 https://t.co/6kQUNBrXeT #sporza

  Tweeted on 01:08 AM Sep 07

 • Zeker en vast! Maar ook uit de stem van Wuyts: "Wat een fantastische sport is dit eigenlijk om naar te kijken. Ik v… https://t.co/88bbgT3VSj

  Tweeted on 11:53 AM Jul 28

 • Let's go! Come on! Allez les Belges! Goesting in enkele topmatchen van onze Rode Duivels! 💪🇧🇪 #EUROHyped #EURO2020 https://t.co/Ea7i7lHcEi

  Tweeted on 10:42 AM May 20

Follow me