Topics

Drankensector wordt wereldkampioen sponsoring met het kleinste verschil

on
Juni 26, 2018

Het WK voetbal 2018: 6 continenten, 32 landen en een veelvoud aan sponsors. In Rusland wordt tijdens de finale op 15 juli gestreden voor eeuwige roem en eindwinst in de wereldbeker. In sponsorland is de winnaar echter al gekend. Wij vergeleken de verschillende sponsorsectoren van de deelnemende voetbalfederaties en kwamen tot de conclusie dat het ook hier een spannende strijd werd, die uiteindelijk met het kleinste verschil werd beslist.

Eén van de eerste stappen die sponsormanagers en sportorganisaties zouden moeten nemen in de zoektocht naar partners is het maken van een analyse van de sponsormarkt. Welke bedrijfssectoren nemen sponsoring het vaakst op in hun marketingmix? Welk soort bedrijven wil hun merk via sport activeren? Dat zijn allemaal vragen waarop een analyse zoals deze wellicht een antwoord kan bieden. Wij namen de proef op de som en vergeleken alle sponsors van de deelnemende landen (voetbalfederaties) aan het WK voetbal 2018 om te zien welke de dominante sectoren zijn op dit vierjarig spektakel.

Eerst en vooral willen we toelichting geven bij onze werkwijze. Enkel sponsors die terug te vinden waren op de website van de desbetreffende voetbalfederaties en op het tijdstip van het onderzoek (28/05 t.e.m. 12/06) werden in de vergelijking opgenomen. Indien een bepaalde federatie geen sponsors weergaf op haar website, werd dit land niet meegeteld. Dit was het geval voor Uruguay en Iran. Verder moesten de weergegeven sponsors een link naar hun eigen website, of een (voor ons) duidelijk te traceren logo hebben. Zo vielen in totaal vier sponsors uit de boot. De Official Kit Suppliers zoals Nike en Adidas werden niet in de vergelijking opgenomen omdat deelname aan het WK zonder een partner van dit type praktisch onmogelijk is. Voor de volledigheid kunnen we echter wel toevoegen dat Adidas de strijd dit jaar wint tegen Nike met 12 tegen 10, terwijl Puma het moet doen met 4 deelnemende landen. Uiteindelijk werd een sponsor op basis van hun core business in een bepaalde bedrijfssector ingedeeld en werd tenslotte het totaal aantal sponsors in één sector geteld. Met de bestede budgetten werd in deze telling geen rekening gehouden.

Deze telling leverde een totaal van 334 sponsors op in 48 verschillende sectoren. In onderstaande tabel (en op de coverfoto) vind je de resultaten terug. De tabel geeft enkel de top 15 sectoren weer.

Plaats Sector Totaal aantal Percentage
1. Dranken* 48 14,4%
2. Financiële dienstverleningen** 47 14,1%
3. Telecom 26 7,8%
4. Automotive 17 5,1%
5. Kansspelen 16 4,8%
6. Energie*** 15 4,5%
Voeding 15 4,5%
Luchtvaart 15 4,5%
9. Media 14 4,2%
10. Non-profit**** 11 3,3%
11. Supermarkten 10 3,0%
12. Elektronica 8 2,4%
13. Bouw 7 2,1%
14. Consultancy***** 6 1,8%
15. Sportartikelen (andere) 5 1,5%
Restaurants 5 1,5%

* Fris- en sportdranken, water, koffie, bieren en andere alcoholische dranken

** Banken, kredietkaarten, verzekeraars, betaalsystemen en geldwisselaars

*** Olie, gas en elektriciteit

**** Toeristische diensten, ziekenhuizen, opvoeding, kinderhulp, ouderenzorg, donatie,…

***** Accountants, marketing- en communicatiebureaus,…

Het werd dus een felle strijd om de wereldbeker sponsoring tussen de drankensector en de financiële dienstverleningssector. De drankensector kwam uiteindelijk toch met het kleinste verschil als winnaar uit de bus. De omvang van de sector speelt natuurlijk een cruciale rol in dit resultaat. Een vaak voorkomend feit is namelijk de gezamenlijke sponsoring door een frisdrankenmerk én een biermerk, terwijl het bijna ondenkbaar is dat bijvoorbeeld twee restaurantketens op hetzelfde moment één federatie sponsoren. Daarnaast speelt uiteraard ook de omzet in een bepaalde sector een rol. Het verschil tussen het nummer één en twee had daarentegen groter kunnen zijn, zij het niet dat geen enkele van de vijf (vier zonder Iran) deelnemende moslimlanden vanwege hun geloof een biermerk als sponsor hebben.

Als we deze resultaten vergelijken met de partners van de FIFA, de organisator van het WK, zien we dat 6 van de top 8 sponsorcategorieën ook bij hen terugkomen.

De resultaten van dit onderzoek kunnen een inzicht bieden voor sponsormanagers in de sport -en cultuursector. Bedrijven uit de bovenvernoemde sectoren bieden ongetwijfeld een interessante markt voor hun organisaties. Toch zal voor elke propositie de brand fit bepaald moeten worden. De zoektocht naar die brand fit is dan de volgende stap in het selectieproces.

TAGS
RELATED POSTS
JEFF VAN THIELEN
Tessenderlo, BEL

Hello my name is Jeff. Good to see you are visiting my blog on sports marketing! I will use this platform to share my views on sports sponsoring, events, social media, fan engagement, brand activations and strategy & structure. Don't hesitate to hit me up if you want to discuss opinions. You can reach out to me on my social media.

Twitter
 • Opvallende deal! @bioracer zei altijd "Wij sponsoren niet, teams komen naar ons door onze kwaliteit" Dan mag dit ge… https://t.co/vx50UFvDlS

  Tweeted on 12:58 PM Dec 07

 • What an amazing cycling Worlds, on race-level, fan-level, just every level! Big congratz to the organisers!!… https://t.co/sLq1MIfUkZ

  Tweeted on 09:33 AM Sep 28

 • Korte insight in een push strategie voor sponsorwerving 👌 https://t.co/6kQUNBrXeT #sporza

  Tweeted on 01:08 AM Sep 07

 • Zeker en vast! Maar ook uit de stem van Wuyts: "Wat een fantastische sport is dit eigenlijk om naar te kijken. Ik v… https://t.co/88bbgT3VSj

  Tweeted on 11:53 AM Jul 28

 • Let's go! Come on! Allez les Belges! Goesting in enkele topmatchen van onze Rode Duivels! 💪🇧🇪 #EUROHyped #EURO2020 https://t.co/Ea7i7lHcEi

  Tweeted on 10:42 AM May 20

Follow me